Ik las met veel interesse het schitterende artikel in De Specialist van 14 december 2014, “het strategiespel op hoog niveau voor de hartcentra.” Nadien verscheen in De Standaard van 6 januari 2015 een gelijkaardig artikel: “Zwarte scanners in stilte toch erkend” en “Strijd om de patiënt barst los”. Of met andere woorden, Vlaanderen walloniseert willens nillens omdat twee legislaturen Onkelinx en non-beleid hiertoe NU leiden! Haar wanhopig foute beslissingen door vriendjespolitiek in Wallonië deinen NU post hoc uit naar het Vlaanderen, omdat dit hier nu eenmaal België is en het federale beleid uit één voerbak door onze strot wordt geduwd.

Ik stelde haar destijds een parlementaire vraag over het aantal hartcentra in Wallonië. Haar PS-voorganger, minister Rudy Demotte, zag terecht het overtal in en besloot er een aantal te sluiten onder de taalgrens. Maar zij, eenmaal op de ministerstoel, hield ze zalvend open en paste in haar ‘gulheid’ die wafelijzerpolitiek ook toe op Vlaanderen zodat ook wij een overaanbod kregen, dat nu gerealiseerd dreigt te worden. Zodat Marc Moens smalend spot in De Specialist: “Ziekenhuizen, verkoop uw cathlab tweedehands, zelfs al heb je ze nooit gebruikt… voor het te laat is!” Niet alleen pecuniair is dit een ramp maar ook de kwaliteit van de hartzorg is bedreigd!

Een écht strategospel met hoofdgeneesheren als generaals en helaas ook patiënten als pionnen! Zo zien ook de bekende prof. Herman Nys en Koen Michiels, afgevaardigd bestuurder van het AZ Nikolaas ziekenhuis in Sint-Niklaas, het. Maar daar blijft het niet bij: de ‘zwarte PET-scanners’ rezen als paddenstoelen uit de grond in Franstalig België. Zonder erkenning en met officiële toelating van Onkelinx in haar laatste beleidsdagen kregen ze een ruling waardoor ze wél door de ziekteverzekering terugbetaald werden. Ze worden nu als eerste in de rij erkend en de brave Vlaming staat weer achteraan in de rij op zijn erkenning te wachten. Hoe is het mogelijk?

In Wallonië en Brussel staan ettelijke ‘zwarte scanners’, in Vlaanderen welgeteld één: in het OLV-ziekenhuis Aalst! Moraal van dit verhaal? In Vlaanderen zitten we met een correct aantal artsen per 100.000 inwoners en in Wallonië evenveel per 100.000 als in Griekenland. De economische barometer is daar dan ook navenant en de reden waarom men daar… allemaal PS stemt! Al goed dat onderwijs beleidsmatig Vlaanderen toekomt en het wordt hoog tijd dat alle beslissingen ons ook toekomen of we glijden hier af naar een totaal ‘gewalloniseerde gezondheidszorg’. Zal de huidige minister Maggie De Block dit kunnen counteren?

Lieve Van Ermen, cardioloog, gewezen senator

Deze lezersbrief verscheen op 28.01.15 in 'DE SPECIALIST'