Als seizoensthema voor KUNSTHUIS VLAANDEREN hebben die woorden een bijzondere betekenis voor het eerste seizoen, waarbij opera en ballet moeten samenwerken. Zullen de lijm van creatieve kracht en verbeelding voldoende sterk zijn om het hoofd te bieden aan de onverbiddelijke obstakels?
Meer nog dan tussen droom en daad zit Tannhaüser, de zanger-ridder, gevangen tussen waan en werkelijkheid, kunstenaarsidealen en verlangen naar liefde en seksualiteit. Hoofddramaturg Luc Joosten analyseert terecht dat realisatie van een opera steeds, ook bij Wagner, een gevecht is tussen de droom van de componist en daadwerkelijke realisatie. Is dit niet zo voor elk kunstwerk? Voor iedere liefde? En voor het totale seizoensaanbod?...
Met verder Rossini's Armida, met La Bohème, met Verdi's meesterwerk Otello, waarin aan de Shakespeare’s genialiteit nog dimensies… en dementies worden toegevoegd?
In Zemlinsky’s ‘Der König Kandaules’, gebaseerd op André Gide's gelijknamige toneelstuk, wordt de vraag gesteld naar de mogelijkheid om - het pad der rechtvaardigheid verlatend - op een slinkse manier het geluk te verwerven.... In Mozarts ‘Idomeneo’ is het seizoensthema minder aanwezig, alhoewel...? In Kurt Weills ‘Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny’ worden wij reeds in de titel geconfronteerd met het dualiteitprincipe.
Naast intendant Aviel Cahn, die het operaluik uittekende, staat dit jaar onder de balletprogrammering ook de naam van de kersverse directeur, Sidi Larbi Cherkaoui. Zoals niet alle producties van Opera Vlaanderen in de geëigende theaters in Gent en Antwerpen doorgaan, danst het ballet ook wel eens extra muros. Hun programma omvat Choreolab, ten volle toegespitst op creativiteit, van Manen/ Cherkaoui, ‘De Notenkraker’, ‘Doornroosje’ en Ravel. Het Orkest van de Opera staat in voor de muziekvertolking.
Het KUNSTHUIS programmeert verder nog avond- en middagconcerten, kinder- en jongerenvoorstellingen, schoolprojecten, in- en rondleidingen, ook backstage, het Grote Operabal en filmvoorstellingen.

Info op www.operaballet.be
Telefonische reservatie: 070 22 02 02

Luc Schaeverbeke